Hongarije

Komend weekend geen competitieduel voor de Witte Leeuwen. Oranje neemt het vrijdag en dinsdag op tegen Hongarije en de halve Telstar-selectie staat stand-by om het landsbelang te dienen. In de jaren 50 was Hongarije een voetbalgrootmacht, de Magische Magyaren met als meest bekende speler Puskas.

György Lipták en János Beke Radenkowics, twee jonge talentvolle voetballers, sloegen op de vlucht toen in 1956 de Hongaarse Opstand uitbrak. Na diverse omzwervingen belandden beiden, apart van elkaar, in de zomer van 1964 bij de Velsense debutant in de Eredivisie.

George Lipták, jeugdinternational ten tijde van de opstand, speelt twee seizoenen in het maagdelijke wit en duikt later nog op in de Amerikaanse profcompetitie. Beke zakt al na één seizoen af naar Blauw Wit en keert vele jaren later terug als assitent-trainer van trainer/coach Fred André.

In 1974 trok Telstar naar Hongarije om deel te nemen aan een vriendschappelijk toernooi bij Ferencváros, waar de Leeuwen een pak slaag kregen van de gastgever (5-0) en Budapesti Honvéd (4-0).

Stuy redt op S'berg tegen Go Ahead; Lipták (r) ziet dat het goed is

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stukje!

Anoniem zei

Wie weet waar George Liptak is....en/of hij nog leeft?

Nieuwsarchief